Survival Serbia

Orijentacija u prirodi

  U situacijama prezivljavanja,izuzetno je bitno znati kuda idete. Orijentacija moze predstavljati razliku izmedju zivota i smrti. Postoji mnogo prica o ljudimakoji su se izgubili u prirodi i,zbog nemogucnosti da se orijentisu,nikada se nisu vratili. Cak i iskusnim poznavaocima se desava da se izgube,ne samo pocetnicima,ali ako umete da se orijentisete-nema razloga za brigu.

Najbitnija stvar,ukoliko ste izgubljeni u prirodi,je da ne panicite! Ostanite pribrani i koncentrisani.

  -Ukoliko znate krajnji cilj gde ste se uputili ali ne znate pravac,popnite se na vrh brda ili visoko drvo i saznajte gde se nalazite kuda treba da idete. Ne upravljajte se po konacnom cilju,vec pronadjite orijentir(usamljeno drvo,kuca,stena...),koji se nalazi tacno na liniji izmedju vas i konacnog ciljai koji cete moci da vidite sa zemlje. Sto je veca razdaljina izmedju vas i mesta gde pokusavate da stignete,to ce vam vise orijentira trebati. Za orijentire birajte stvari jedinstvene u svom okruzenju,da ne biste pogresili orijentir za nesto sto vas moze odvuci sa pravog kursa. Vazno je kretati se sto vise pravolinijski.

  -Ukoliko ste u potrazi za civilizacijom a ne znate kuda treba da idete,popnite se na vrh brda ili visoko drvo i potrazite reku ili potok i orijentir izmedju vas i reke ili potoka. Kada nadjete potok,pratite ga nizvodno do mesta gde se uliva u reku,a zatim pratite reku nizvodno do civilizacije.

  Najlaksi i najprecizniji nacin odredjivanja strana sveta je pomocu kompasa. Medjutim,i ukoliko nemate kompas,postoji par efikasnih nacina za orijentaciju.

              

               Orijentacija pomocu sunca i casovnika

  -Casovnik polozite na dlan,drzite ga vodoravno i okrecite tako da malu kazaljku uperite ka suncu. Lakse je okretati sat ako gledate sunce na staklu sata. Na tacno pola puta izmedju male kazaljke na satu i 12 sati je-JUG. Kada odredite jednu stranu,lako je odrediti ostale.

 

                Orijentacija pomocu sunca,senke i casovnika 

  -Casovnik  polozite vodoravno,u centarm postavite drvce sibice,olovku ili slamku. Okrecite casovnik dok senka ne pokrije malu kazaljku. Na pola puta izmedju senke i 12 sati je-SEVER. Taj pravac jue prepodne desno a popodne levo od senke. 

 

          Orijentacija pomocu sunca i tacnog vremena

  -U 6 sati ujutru,sunce je na istoku,u 12 sati(u podne) je na jugu,a u 18 sati je na zapadu. Za tih 12 sati sunce predje polukrug tj.180 stepeni. Ako 180 stepeni podelimo na na 12 sati,vidimo da sunce predje 15 stepeni za sat vremena. Tako da,ako u npr.9 sati hocemo da se orijentisemo,trebe na papiru da nacrtamo ugao od 45 stepeni i uperimo levi krak ka suncu. Desni krak ce nam pokazati gde ce sunce biti za tri sata(u 12h) a to je-JUG.

U 15 sati trebe opet ugao od 45 stepeni uperiti ka suncu,ali ovaj put desni krak. Levi krak ce nam pokazati gde je sunce bilo pre tri sata(u 12 sati) a to je opet-JUG.

 

  Za prethodne metode treba obratiti paznju na letnje racunanje vremena. Zimsko racunanje vremena je realno a letnje +1 sat. Tako je 13 h po letnjem racunanju-zapravo 12 h. Ovakvo odstupanje moze vas ozbiljno skrenuti sa kursa.

 

                  Orijentacija pomocu stapa i senke

  -Stap pobodite uspravno u zemlju. Stap treba da bude sto praviji a zemlja sto ravnija i bez visoke vegetacije. Pobodite manji stapic na mestu gde se senka veceg stapa zavrsava. Sacekajte 15-ak minuta dok se senka pomeri i zatim pobodite josn jedan manji stapic tamo gde se sada senka zavrsava. Povucite pravu liniju izmedju dva manja stapica i dobili ste pravac ZAPAD-ISTOK.

                                             Stap bez senke 

  -Pobodite stap u zemlju pod uglom,tako da je uperen u sunce i ne daje nikakvu senku.Sacekajte 15-ak minuta da se pojavi senka,i obelezite gde se senka zavrsava. Linija izmedju stapa i mesta gde se senka zavrsava je pravac ISTOK-ZAPAD.  

 

                    Orijentacije pomocu polumeseca

  -Ako povucemo zamisljenu pravu liniju od jednog kraja kraka polumeseca do drugog,pa sve  do horizonta,ta tacka na horizontu gde se prava linija zavrsava daje nam-JUG.

 

                                 Orijentacija pomocu zvezda  

  -Sve sto vam je potrebno je pronaci Severnjacu(Polaris). To nije lako,zato sto Severnjaca nije najsjajnija zvezda. Mnogo je lakse pronaci Velikog Medveda,jer vecina ljudi zna kako on izgleda. Poslednje dve zvezde Velikog Medveda upucuju smerom ka Severnjaci. Povucite zamisljenu liniju izmedju te dve zvezdei nastavite. Na pet puta toj udaljenosti na liniji nalazi se Severnjaca.  Veliki i Mali Medved su uvek vidljivi ali rotiraju oko Severnjace tokom godine.

 

                             Prirodni orijentiri 

  Prirodni orijentiri su nepouzdani! Treba kombinovati vise njih odjednom ili ih izbegavati.

  -Grane drveca su duze,lisnatije i brojnije na suncanoj strani tj.-JUGU.

  -Godovi na panjevima su zbijeniji na JUGU

  -Mahovina i alge rastu u manjoj meri na suncanoj strani pa ih ima vise na SEVERU.

  -Kod pravoslavnih crkava,ulaz je na ZAPADU a oltar na ISTOKU.

  -Kod katolickih crkava je obrnuto.

 -Krst na kupoli kod svih crkava  je u pravcu SEVER-JUG

  - Hriscanski grobovi imaju spomenike na ZAPADNOJ strani a muslimanski na JUZNOJ.

 

                                                                                         Marko Djordjevic